Ototeknikveri 26 Şubat 2015 08:40
Kia’nın downsizing akımı kapsamında geliştirdiği yeni 1.0 litrelik T-GDi motoru dünya prömiyerini yapıyor. Kia’nın Namyang'da yer alan AR-GE merkezinde geliştirilen bu motor, yeni geliştirilmiş lazerle delinmiş enjektörleri ile daha verimli bir yanma sağlıyor. Elektrikli egzoz gazı sistemli tek sarmallı turboşarja sahip olan bu yeni ünitenin, silindir başları ve motor bloğu için inovatif çift termostatlı soğutma sistemi geliştirilmiş. Kia’nın yepyeni 1.0 litre T-GDi (turbo benzinli direkt enjeksiyon) “Kappa” motorunun dünya promiyerini Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda 3 Mart 2015’de yapacak. Kia’nın yeni T-GDi Kappa motoru endüstri trendini daha küçük ama daha verimli olma yönünde değiştiriyor, daha az yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunu destekliyor. Tasarruflu yapısına rağmen performanstan da ödün vermiyor.
Kia’nın yeni 1.0 litre T-GDi motorundan faydalanacak ilk araba yeni cee’d GT Line serisi olacak. Bu uygulamada, yeni Kappa motor 120 hp güç ve 172 Nm tork üretecek, diğer cee’d modellerindeki 1.6 litre GDi motordan daha az CO2 emisyonuna sahip olacak. 2015’in dördüncü çeyreğinde piyasaya çıkacak cee’d GT Line’ın ardından, yeni 1.0 litre T-GDi motor Kia’nın gelecekteki bir dizi modelinde daha yer alacak.
Yeni motor Kia’nın çıkmak üzere olan küçültülmüş motorlarının ilki. Avrupa’da çıkacak motor Kia’nın kendi bünyesinde şanzıman ve motor geliştirme takımı tarafından Kore Namyang’daki AR-GE merkezinde geliştirildi. Mühendislerin tüm geliştirmedeki ana hedefi hızlı motor yanıtı sağlamak, yüksek verimlilikli yanma ve düşük motor hızlarında maksimum tork elde etmekti. Bunlar Kia’nın daha küçük, daha çevre dostu motorlar üretmekle ilgili stratejisinin mihenk taşları ve global olarak piyasaya sürülecek yeni model serisinde de uygulanacak detaylar. T-GDi’nin geliştirilmesinde Kia’nın AR-GE ekipleri markanın şu anki 1.6 litre GDi motoruna kıyasla %10 – 15 arası yakıt tasarrufu artışı hedeflediler.
Yeni küçültülmüş motor 6 ayrı bağımsız deliği bulunan ve yeni teknoloji lazerle delinmiş enjektöre sahip. Yanma odasındaki belli noktalara sürekli hava – yakıt karışımı enjekte etmek yerine, lazerle açılmış ve piramit şeklinde dizilmiş delikler silindire daha fazla hava ve yakıt akışı sağlıyor. Yüksek basınçlı pompayla desteklenen yeni lazerle delinmiş enjektörler 200 bar civarına kadar yakıt basıncı sağlayabiliyor. Tek hava giriş portu kullanılmasıyla birlikte (Kia’nın şu anki 1.6 litre GDi motorundaki kıvrımlı port yerine) yanma odasına hava akışı geliştiriliyor ve yakıt verimliliği arttırılıyor. Düz hava giriş portu sivri bir hava giriş boğazında sona eriyor, hava direncini motora hava alımının her aşamasında azaltıyor, silindirin dönme ivmesini hızlandırıyor ve böylece daha etkin bir yanma sağlanarak motor vuruntusu da önleniyor.
T-GDi’nin tek sarmallı turboşarj elektrikli tahliye kapağı motoru ile bir araya getirilmiş. Turboşarjın performansını yüksek verimlilikli egzoz gazı tahliye stratejisi sağlıyor. Motor için yanmada tekrar kullanılmak üzere temiz hava çıkartmanın yanı sıra, sistem aynı zamanda tahliye kapağını açarak atık hava tahliyesini de geliştiriyor. Bu inovatif sistem daha büyük miktarda tork, her durumda daha hızlı yanıt veren bir motor ve ağır motor yüklerinde bile gelişmiş yakıt ekonomisi sunuyor. Kia cee’d GT Line’da motorun maksimum torku 1500 – 4100 rpm aralığında 172 Nm, maksimum güce ise 6000 rpm’de ulaşılabiliyor.
Motor entegre bir egzoz manifoldu ile donatılmış, bu da egzoz gazı sıcaklığını hafifçe azaltıyor. Yüksek hızları geliştirmenin yanı sıra, katalitik konvertörün daha verimli çalışmasına izin vererek, ağır motor yükünde yakıt ekonomisi ve daha düşük sıcaklıklar aynı zamanda daha temiz emisyona neden oluyor. Motorun sıcaklığı yeni bir termostat bölmeli soğutma sistemiyle düzenleniyor. Bu da motor bloğu ve silindir başlarının birbirinden bağımsız soğutulmasına olanak veriyor, 88°C üzerinde ana termostat motor soğutucusunun silindir başlarına akışını kontrol ediyor ve vuruntuyu azaltıyor, bir motor bloğu termostatı ise soğutucu akışını 105°C üzerinde keserek mekanik friksiyonu azaltıyor ve verimliliği arttırmaya yardımcı oluyor.
Son Güncelleme : 01 Mart 2015