Ototeknikveri 11 Mart 2022 05:51
Tanıtılan standart aks mesafeli model, 82 kWh pil ve yolcu versiyonu için beş koltuk ile bu yılın üçüncü çeyreğinde Avrupa'da satışa çıkacak. Buzz Cargo, daha iş odaklı bir elektrikli panelvan formunda olmak üzere aynı özelliklere sahip.
ABD'li müşterilerin kendi ID. araçları için 2024'e kadar beklemeleri gerekecek. Volkswagen'in Buzz Cargo versiyonunu Kuzey Amerika'da satma planı yok.
ID. Buzz, başlangıçta Avrupa'da beş koltuklu bir konfigürasyonla (iki sıra) sunulacak. VW, standart aks mesafesine sahip altı koltuklu (üç sıra ikişer koltuklu) bir aracın daha sonraki bir tarihte piyasaya sürüleceğini söylüyor. Genişletilmiş aks mesafesi versiyonu gelecek yıl Avrupa'ya gelecek ve 2/3/2 konfigürasyonlu yedi koltuklu olarak sunulacak. Cargo versiyonu, ya bir sürücü koltuğu ve önde iki koltuklu yolcu sırası ya da iki ayrı koltuk ile sunuluyor.
Hem ID. Buzz hem de ID. Buzz Cargo, 1,985 mm genişliğinde ve 4,712 mm uzunluğunda (VW'nin T6.1 minibüsünden yaklaşık 192 mm daha kısa). Öte yandan, ID. Buzz ve T6.1 aynı 2.988 mm aks mesafesini paylaşıyor. ID. Buzz'ın yüksekliği, şasideki farklılıklar nedeniyle yolcu versiyonu için 1937 mm ve Cargo versiyonu için 1 mm daha uzun.
Volkswagen henüz tahmini bir sürüş menzili açıklamadı, ancak lansman modeli ID. Buzz'ın Avrupa'da ilk olarak 82 kWh pil (77 kWh net), 310 Nm tork ve 201 hp (150 kW) güç veren elektrik motoru ile geleceğini belirttiler. Motor, arka aksa bağlanıyor yani lansman modeli arkadan çekişli olacak. Gelecek yıl farklı güç çıkışlarına sahip daha geniş bir pil seçeneği yelpazesi sunulacak, ancak VW henüz ne bekleyeceğimize dair herhangi bir ayrıntı açıklamadı. Buzz'ın azami 145 km/s hız yapabileceği belirtildi ancak sıfırdan 100 km/s hıza çıkış süresi verilmedi.
Avrupa modelleri, şebekeye elektrik vermeye de yarayan “çift yönlü şarj” özelliğinden faydalanabilecek. Ancak bu bir DC çift yönlü duvar kutusunun kurulumunu gerektirecek. Elektrikli minibüsü geleneksel olarak şarj etmeye gelince, ID. Buzz, 11 kW'da AC gücü veya 170 kW'da DC hızlı şarjı işleyebiliyor ve aracın 30 dakikada yüzde 5 ila yüzde 80 arasında yeniden şarj olmasını sağlıyor.
Satışa sunulduğunda, yeni minibüs ayrıca VW'nin ödeme bilgilerini girme veya kullanıcıların yanlarında şarj kartlarını taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırmayı amaçlayan "Plug & Charge" (Tak ve Şarj Et) sisteminden de yararlanacak. Faturalandırma, Volkswagen ile yapılan "We Charge" sözleşmesine göre yapılacak.
ID. Buzz, ön ve arka kısa çıkıntılar ve retro esintili tasarım öğeleriyle Volkswagen'in T1 Microbus mirasını yaşatmaya hevesli. Büyük VW logosu, yığılmış arka lambalar ve geniş V şekilli motor kaputu, daha düşük kafesli ızgara ve isteğe bağlı dinamik "IQ. Light” LED Matrix ışıkları, geleceğe yönelik bir tasarımı da çerçeveliyor.
Volkswagen Tasarım Başkanı Jozef Kaba?, “Başka bir T1 yapmadığımızdan çok bilinçli olarak emin olduk. ID. Buzz, bu ikonik aracın genlerini ve stilistik unsurlarını dijital çağa başarıyla aktardığını gösteriyor.” dedi.
ID.Buzz, tek renk yelpazesi de mevcut olmasına rağmen, parlak iki tonlu boya seçeneklerine sahip. Spektrum toplam on bir renk çeşidinden oluşuyor:
Yedi tek renk seçeneği -"Candy White", "Mono Silver", "Lime Yellow", "Starlight Blue", "Energetic Orange", "Bay Leaf Green" ve "Deep Black"ten oluşuyor. Buna dört farklı iki tonlu boya seçeneği eşlik ediyor. İki tonlu modellerde tavan ve kaput "Candy White" rengindeyken diğer kısımlar "Lime Yellow", "Starlight Blue", "Energetic Orange" ya da "Bay Leaf Green" renklerinde olabiliyor.
ID.Buzz'ın daha yüksek özellikli yolcu versiyonları, 18-21 inç aralığında alüminyum alaşımlı jantlara sahip olacak. Ancak temel yolcu ve Cargo versiyonları çelik 18 inç jantlara sahip olacak.
ID. Buzz yolcu versiyonunun yukarıda resmedilen kabini, aşağıdaki Cargo modelinin daha kullanışlı ve sade iç tasarımından daha renkli.
VW ID Buzz vegan bir iç mekan tercih ediyor ve deri yerini sentetik malzemelere bırakıyor, bir kısmı ise geri dönüştürülmüş malzemelerden elde ediliyor. Direksiyon simidi, deri gibi göründüğü ve hissettirdiği söylenen poliüretanla kaplanırken, koltuk kılıfları, zemin kaplamaları ve tavan döşemesi için kullanılan malzemeler yüzde 10 toplanmış okyanus plastiğinden ve yüzde 90 geri dönüştürülmüş PET şişelerden oluşan Seaqual ipliği içeriyor.
Kokpit, isteğe bağlı 12 inçlik bir ünite ile değiştirilebilen 10 inçlik bir bilgi-eğlence sistemiyle eşleştirilmiş 10 inçlik bir Dijital ekrana sahip. Klima ve havalandırma kontrollerini çalıştırmak için dokunmatik kaydırıcılar ve düğmeler kullanılıyor. Araçta kablosuz şarj (kablosuz App-connect ile) standart olarak geliyor. Donanım seviyesine bağlı olarak, kabin, bir araç kamerasına güç sağlamak için merkezi dikiz aynasının yakınında kullanışlı bir çıkış dahil olmak üzere birden fazla USB-C bağlantı noktasına sahip.
En yüksek donanım seviyeleri, hafıza ve masaj işlevlerine sahip elektrikli olarak ayarlanabilen koltuklara sahip olacak.
Ayrıca, sürpriz olarak, alt yan koltuk döşemesinde kabartmalı şekilde aracın silüetinin işlenmesi ve ön koltukların arkalarında bulunan katlanır masalar dikkat çekiyor.
Bir MPV olarak, doğal olarak pratikliğe de dikkat edildi. Arka kısımda yukarı doğru açılan bir kapak bulunuyor ve yolcu versiyonunun her iki yanında da sürgülü kapılar yer alıyor. Arkadaki üç kişilik koltuk 40:60 oranında bölünebiliyor ve 1121 litre olan arka bagaj alanını artırmak için öne ve arkaya kaydırılabiliyor.
Ayrıca Volkswagen Ticari Araçlar tarafından geliştirilen, ancak yolcu ve kargo versiyonlarında bulunan isteğe bağlı çıkarılabilir bir orta konsol da bulunuyor. Bu çok işlevli kutu, su şişeleri, tablet gibi mobil cihazlar ve başka şeyler için saklama bölmelerine sahip. İki kişilik Cargo ve beş kişilik modelde orta konsol sürücü koltuğu ile ön yolcu koltuğu arasında kilitleniyor. Altı kişilik ID. Buzz'da, kutu ikinci oturma sırasının ortasına da yerleştirilebiliyor.
ID. Buzz yolcu versiyonu parlak renklere ve canlı bir iç mekana sahipken, Cargo daha ciddi bir yaklaşım benimsiyor. Üç koltuklu (bir sürücü koltuğu ve iki kişilik yolcu koltuğu) veya iki ayrı koltuklu olarak sunulan Cargo, yük alanını sürücü bölmesinden ayıran bir bölmeye sahip.
Bu bölüm isteğe bağlı olarak bir pencere ve öğelerin yüklenmesi için bir açıklık ile mevcut olacak. Kamyonet ikinci sürgülü kapıyı açarken yükün düzgün bir şekilde sabitlenmesini sağlamak için bagaj alanının kendisinde yan duvarlarda bağlama halkaları ve çubuklar bulunuyor. Ancak gerekirse panelvan, özel bir seçenek olarak ikinci bir kayar kapı ile konfigüre edilebiliyor.
ID. Buzz, Volkswagen Ticari Araçlar tarafından Hannover'deki ana fabrikasında üretilecek. Her iki versiyonun da üretimi 2022'nin ilk yarısında başlayacak. Fiyatlandırmanın önümüzdeki haftalarda açıklanması bekleniyor.
Avrupa sipariş defterleri, yılın üçüncü çeyreği için planlanan lansmanla Mayıs 2022'de açılacak.
Son Güncelleme : 11 Mart 2022