Ototeknikveri 31 Mayıs 2021 05:01
Elektrikli otomobillerin çoğalması ve otonom sürüş teknolojisinin giderek artan varlığıyla, artık manuel şanzımanla donatılmış otomobiller satışların küçük bir yüzdesini oluşturuyor. Daha önce tüketiciler manuel şanzımanın otomatik şanzımana karşı performans ve yakıt ekonomisi avantajlarını tercih etmiş olsa da, modern teknoloji her iki alandaki boşluğu kapatarak manuel şanzımanı sadece meraklılarının tercih ettiği bir şey haline getirdi.
Buna rağmen, birkaç otomobil üreticisi manuel seçenek sunmakta ısrar ediyor. Ancak haber, bu üreticilerin AEB sistemleri zorunlu hale getirildiğinde manuel bir seçenek sunmaya ne kadar devam edeceklerini sorguluyor. AEB sistemlerini otomatik şanzımanlarla çalıştırmanın mekanikleri, manuel otomobiller için yapmaktan çok daha az karmaşık.
Subaru Canada, Eyesight güvenlik paketini manuel şanzımanlı araçlarda sunmuyor. Şirkete göre bunun nedeni, manuel araçlarında AEB devreye girdikten sonra sürünmeyi önlemek için gerekli bir elektronik park frenine sahip olmaması. Uygulama teknik olarak mümkün olsa da (Mazda, debriyaja basılmazsa aracı durdurmayı tercih ediyor), Subaru bunu yapmamanın ekonomik nedenlerini belirtiyor.
Mazda Canada, 2016'da satılan otomobillerin yüzde 19,2'sinin manuel vites ile donatıldığını, ancak 2020'de bu rakamın sadece yüzde 6,4'e düştüğünü bildirdi. Manuel şanzımanlar için talep azaldıkça, ekstra zorunlu bir maliyetin neden firmaları manuelden tamamen vazgeçmeye zorladığını anlamak zor değil.
Bununla birlikte, Subaru Canada, manuellerin 2019'daki satışların yüzde 10'undan daha azını oluşturduğunu bildirirken, WRX/STI ve BRZ gibi manuel spor otomobillere olan talep, 2016 ile 2020 arasındaki dört yılda arttı.
Subaru'da ürün yönetimi sözcüsü olan Anton Pawczuk, şirketin manuel donanımlı araçlar sunmaya devam etmekte kararlı olduğunu söyledi. Ancak yönetmelikler, zorunlu AEB sistemleri ışığında bunu değiştirebilir. Yönetici “Bir gün zorunlu hale gelirse, o zaman yeniden gözden geçirmemiz gerekecek” dedi.
Manuel şanzımanların ortadan kalkmasında kesinlikle belirtilmesi gereken bir diğer faktör, enerji kaynaklarındaki değişim. Bir elektrikli otomobili manuel şanzıman ile donatmak pek mantıklı değil. Aynı şey, Toyota gibi şirketlerin çok kullandığı bir teknoloji olan hibritler için de geçerli.
ZF'nin elektrikli güç aktarma sistemi teknolojisi direktörü Jörg Trampler, hibrit aktarma organlarına manuel vites geçişi eklemenin elektronik debriyaj gibi ek teknolojiler gerektirdiğini belirtiyor. İçten yanma ve elektrik gücü arasında kesintisiz geçiş sağlamak için bir e-debriyaj ihtiyacı oluşuyor.
IHS Markit ve ZF Group, küresel manuel şanzıman pazar payının yüzde 17,1'e ve Kuzey Amerika için sadece yüzde 1,2'ye düştüğünü gösteren son istatistikleri de durumu açıklıyor. IHS geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde elektrikli araç satışlarının manuel şanzımanlı araba satışlarını geride bıraktığını belirtiyor.
Son Güncelleme : 31 Mayıs 2021