Ototeknikveri 28 Mart 2021 07:35
Gösterge paneli söz konusu olduğunda iki seçenek var, en etkileyici olanı isteğe bağlı Hyperscreen, neredeyse sütundan sütuna uzanan ve görünüşte üç ekranı ortak bir çizilmeye dirençli cam kapak altında birleştiren devasa bir 56 inç (1.41 m) geniş kavisli ekran. Sürücü ekranı (12,3 inç), OLED ana ekran (17,7 inç) ve OLED ön yolcu ekranı (12,3 inç) tek bir görsel birim olarak görünüyor.
MBUX Hyperscreen'in dokunmatik ekran yüzeylerinin altına yerleştirilmiş toplam 12 aktüatör var ve dokunsal ve kuvvet geri bildirimli sezgisel dokunmatik çalışma sunuyor. Bir parmak ekranların belirli noktalarına dokunursa, kapak plakasında somut bir titreşim uygulanıyor. Kullanılmadığında, Hyperscreen, kabine yayılan ortam aydınlatmasıyla birlikte çalışan çeşitli arka planları görüntüleyebiliyor.
Bu kadarı sizin için fazlaysa veya Mercedes'in Hyperscreen için istemeyi planladığı fiyatı sindiremiyorsanız (henüz para konuşmadılar, ancak burada ne bekleyeceğimizi hepimiz biliyoruz), S-Serisi'nde sunulanlara benzer daha geleneksel bir seçenek de olacak.
Bu düzen, gösterge paneli için 12,3 inçlik bir yüzer ekran ve bilgi-eğlence sistemi için orta konsolda yer alan büyük, 12,8 inçlik bir tablet benzeri ekranı içeriyor; gösterge paneli yüzünün geri kalanı, ahşap ve metal ile kaplanmış. Ayrıca, AMG Line paketinin bir parçası olarak ön için iki farklı koltuk seçeneği, standart konfor koltuklar ve entegre koltuk başlıklarına sahip ekstra spor koltuklar da sunuluyor.
Hangi versiyonu tercih ederseniz edin, “Hey Mercedes” dediğinizde size cevap verecek bir dijital asistan içeren yeni nesil MBUX yazılımına sahip olacaksınız. Sistem, araç işlevlerini açıklamaktan ve örneğin Bluetooth aracılığıyla bir akıllı telefona nasıl bağlanılacağı sorulduğunda yardımcı olmaktan, ruh halinize göre belirli ortam aydınlatmasını ve ekran animasyonlarını tetiklemeye kadar çeşitli özellikler sunan Yapay Zeka (AI) tarafından destekleniyor. MBUX'un donanım özelliklerinin 8 CPU çekirdeği, 24 GB RAM ve saniyede 46,4 GB RAM bellek bant genişliğini içerdiğini belirtmek gerekir.
EQS, sürücü ekranındaki çok çeşitli yardım ve konfor işlevleri için kullanılan yüz tanıma kameralarıyla donatılmış olarak geliyor. Bunlar arasında biyometrik kimlik doğrulama, ATTENTION ASSIST yorgunluk uyarısı ve dış aynaları önceden ayarlanmış konuma ayarlama bulunuyor. Ayrıca standart olarak sürücü kimlik doğrulaması için bir parmak izi tarayıcı da geliyor.
EQS'nin tüm ince tozları, mikro parçacıkları, polenleri ve diğer maddeleri aracın dışında tutan bir HEPA filtresi ve aynı zamanda kabinde sürüş sesini yeniden üretmekten de sorumlu olan 710 watt, 15 hoparlörlü bir Burmester surround ses sistemi ile sunulacağı açıklandı.
Ayrıca arabanın bir mola sırasında kullanılmak üzere üç aşamalı - uykuya dalma, uykuda kalma, uyanma - özel bir "Power Nap" programı içerdiği söylendi. İlk modda, sürücü koltuğunu dinlenme konumuna hareket ettiriyor, yan camları ve panjurları kapatıyor, taze ve devridaim havasının iyonizasyonunu etkinleştiriyor ve ortam aydınlatmasını buna göre ayarlıyor. Merkezi ekrandaki yatıştırıcı sesler ve yıldızlı gökyüzü tasviri uykuya dalmayı destekliyor. Uyanma, "hoş bir şekilde harekete geçiren bir ses manzarası, uygun koku ve ayrıca kısa süreli aktif, hafif bir masaj ve koltuk havalandırması" ile birlikte geliyor. Son olarak koltuk tekrar kaldırılıyor ve tavan döşemesindeki stor perde açılıyor.
Mercedes birçok teknik detayı henüz açıklamasa da, sabun kalıbı şeklindeki EQS'nin 0.20'den başlayan Cd değerine sahip ilk üretim otomobili olarak son derece aerodinamik bir gövdeye sahip olduğunu biliyoruz.
S-Serisi'nin elektrikli eşdeğeri çeşitli pil paketleriyle sunulacak ve bunların en büyüğü 108 kWh kapasiteye sahip olacak, bu sayede WLTP döngüsünde 700 km'yi aşan bir sürüş menziline izin verecek. Ayrıca, EQS'nin şarj kablosu aracılığıyla şarj istasyonlarıyla iletişim kurmasını sağlayacak bir Tak ve Şarj Et özelliği de var.
Otomobilin detaylı tanıtımı 15 Nisan'da yapılacak.
Son Güncelleme : 28 Mart 2021