Ototeknikveri 10 Kasım 2019 02:53
JATO’nun 43 dünya piyasasını inceleyen yeni araştırmasına göre, 2019’un ilk yarısında bir elektrikli otomobilin ortalama fiyatı diğer otomobillerden %81 daha yüksekti. Şarj istasyonlarının yetersizliği de buna eklendiğinde, tüketicilerin elektrikli otomobilleri neden halâ fazla tercih etmediği anlaşılıyor.
Çin’in ardından en büyük ikinci elektirkli otomobil piyasası olan Avrupa’da bu yılın ilk yarısında – yanmalı motorlular dahil - satın alınan tüm otomobillerin ortalama fiyatı 34.091 dolar oldu. Kıyaslama yaparsak, bulunabilen en ucuz elektrikli otomobil Renault Zoe ortalama 35.036 dolar fiyatla satılırken, Tesla Model 3’ün fiyatı 67.440 dolar. Jaguar I-Pace ise 100 bin doların üzerinde fiyatlarla alınabiliyor. Öte yandan, bu fiyatlar verilen devlet teşviğine göre farklı ülkelerde değişiklik gösterebiliyor. Toplam piyasa payının %1.9 olması da elektrikli otomobillerin halâ küçük bir niş olduğunu gösteriyor.
ABD ve Kanada’da da durum oldukça benzer. Satılan tüm otomobillerin adet başına ortalama fiyatı 35.614 dolar ile Avrupa’dan biraz daha yüksek. Bu da Kuzey Amerika’da pickup ya da SUV gibi araçların daha popüler olmasıyla açıklanabilir. Piyasanın %18’ini oluşturan bu tip araçların ortalama fiyatı 43.650 dolar. Kıtadaki en ucuz elektrikli otomobil Nissan Leaf’in fiyatı 32.506 dolardan başlıyor. En çok satılan elektrikli otomobil Tesla Model 3’ün fiyatı ise 47.467 dolar. Bu da onu tüm otomobillerin ortalama fiyatından %21 daha pahalı yapıyor ve SUV ya da pickup araçların ortalamasının bile üzerine çıkartıyor. Amerikalıların küçük otomobilleri sevmemesi de göz önüne alındığında, kıtada elektrikli otomobillerin neden çok yaygınlaşamadığı anlaşılıyor.
Bu tabloda iyimser bir yan varsa o da Çin piyasası. JATO’nun raporunda belirtildiğine göre, Çin hükümeti elektrikli otomobilleri çok güçlü şekilde destekliyor ve sektörü bu konuda yönlendiriyor. Ülkede güvenlik standartlarının ABD ve Avrupa’ya kıyasla biraz daha esnek olması üretim maliyetlerini de düşürüyor.
Bu durum ülkede elektrikli otomobil fiyatlarına da yansıyor. Piyasa ortalaması 26.715 dolar ancak Chery EQ1 şehir otomobili 20.260 dolar fiyatla satın alınabiliyor. BYD’nin Yuan yarı kompakt SUV’sini 15.279 dolar’a almak da mümkün. Çin’in dünyanın en büyük otomobil piyasası olması elektrikli otomobillerde de fark yaratmasını sağlıyor. Öte yandan, ülkede piyasanın %42’sini oluşturan elektrikli sedan otomobiller halâ diğerlerinden daha pahalı.
Elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için daha zamana ihtiyaç olsa da, üreticiler bu alanda çok büyük yatırımlar yapmaya devam ediyorlar. Volkswagen’in 33.000 dolar fiyatlı yeni ID.3 modeli umut veren elektrikli otomobillerden birisi. Ayrıca üretim ve pil maliyetlerinin de yeni teknolojilerle birlikte giderek düşmesi bekleniyor. Şu an tablo böyle görünmese de, elektrikli otomobillerin yakın gelecekte bir sıçrama yapacağı konusunda çoğu kişi hemfikir.
Son Güncelleme : 10 Kasım 2019