Ototeknikveri 19 Mayıs 2019 10:52
Evrim Ağacı'ndan Çağrı Mert Bakırcı toryumla çalışan otomobil iddialarını değerlendirdi.
Toryum, nükleer bir yakıt olarak uranyuma alternatif olabilecek şekilde bir umut vaadediyor olsa bile, henüz tekil araçları çalıştırabilmesi teknolojik yetersizlikler dolayısıyla mümkün değildir. Nükleer enerji döngüsü ve bunun güvenliği, karmaşık sistemleri ve sayısız prosedürü gerektiren işlemlerdir. Bunu tekil bir arabanın kaplayabileceği bir alana sığdırmak, "Arabalara kanat takıverelim, uçak gibi uçsunlar işte." diyerek uçan arabalar hayal etmekten farksızdır. Evet, uçan arabalar yapmak mümkündür; ancak bu öyle kanat takıvermekle olacak bir iş değildir. Benzer şekilde, toryumla çalışan bir araba konsept olarak mümkün olsa da, şu anda uzak bir geleceğe ait bir hayal konumundadır ve birçok diğer/alternatif enerji kaynağı, herhangi bir nükleer izotopa başvurmaksızın araçlarımızı çok uzun süreler çalıştırmamızı sağlayabilecektir.
Bu iddiayı popülerleştiren isimler, Amerika'nın "Genç Türkler" isimli programını sunan yarı-ünlü şovmenleri Cenk Uygur ve Ana Kasparian. Aslında internette bu iddia uzun bir süredir geziyorsa da, bu ikilinin şovlarında "Toryum Arabası" konseptini incelemeleri üzerine dikkatler bu olasılık üzerine çevrildi.
The Young Turks isimli internet televizyonu şovu çerçevesinde, toryum reaktörleri diğer radyoaktif reaktörlere göre çok daha küçük olacak şekilde üretilebildiği ve düşük basınç altında çalışabildiği için insanlara ve çevreye kısmen daha az tehlike arz edecek şekilde arabalara yerleştirilebileceği iddia ediliyor. Bu, teorik olarak, kağıt üzerinde doğrudur.
Toryum (Th90), doğal olarak oluşabilen radyoaktif bir kimyasal elementtir. Yarı ömrü çok uzun olduğu için, çok uzun sürede bozunur. Kasım 2013'te Mashable isimli sitede aktarıldığı üzere, Toryum ile çalışan bir araba konsepti üzerinde çalışılmaktadır. Toryum, gezegenimiz üzerinde bulunan en yüksek yoğunluğa sahip elementlerden birisidir ve ufacık bir parçası bile, aynı boyuttaki kömüre nazaran gerçekten de 20 milyon kata kadar daha fazla enerji verebilir. Dolayısıyla ola ki Toryum gerçekten de bir araba içerisinde kullanılacak olursa, aracın yakıt ömrü sizin ömrünüzden bile fazla olabilecektir!
Toryumla çalışan bir araba üretilebileceği iddiası ilk olarak 2009 yılında Cadillac Dünya Toryum Yakıtı (Cadillac DTY) tarafından ileri sürülmüştür. Fütüristik amaçlarla tasarımcı Loren Kulesus tarafından tasarlanan bu araç, tamamen artistik amaçlar gütmektedir ve hiçbir bilimsel detaya girmemektedir. Kulesus, geleceğe yönelik uçan kaykaylar, ve fütüristik gitar tasarımlarıyla bilinen bir sanatçıdır. Sanat eserini sunarken, "100 yıl boyunca aynı yakıtla gidebilen bir araba ürettim. Bu, Cadillac markasının sürdürülebilirlik ve sosyal etki çalışmaları için yapılmış bir denemedir." cümleleriyle duyurmuştur. Birçok internet sitesi ve 3. sınıf medya kanalı bu sözleri fazlasıyla gerçekçi olarak işleyerek sanki böyle bir aracın gerçekten üretilmiş olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu tamamen uydurmadır. Dolayısıyla genellikle internette dolaşan ve "Laser Power Systems"a atfedilen birçok iddia, aslen bir sanat eserinin abartılmasından kaynaklanmaktadır.
Toryum, nükleer enerji üretimi için önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Bunun çok sayıda nedeni vardır. Bunlar arasında toryumun uranyuma nazaran Dünya'da 3 kata kadar daha fazla bulunması, toryum elementi ve yan ürünlerinden atom bombası yapmanın zorlukları, çok daha az nükleer atık üretmesi gibi birçok faktör vardır. Ancak buna karşılık, toryumun yeniden kullanılabilirliği, var olan sistemlere nazaran test etmek konusunda çok pahalı işlemlerden geçirilmesi gerekmesi, yakıt üretimi masraflarının çok daha yüksek olması, uranyum-232 gibi yüksek gama ışını saçan bir elemente bozunması gibi bazı olası dezavantajları da vardır. Nükleer Enerji Mühendisleri, bu konularda çalışmaları sürdürmektedir. Ancak şu anda herhangi bir nükleer yakıtın arabalara entegre edilmesi gibi uzun soluklu bir proje gündemde değildir. Gelecek zamanlarda bu değişecek olsa da, şu anda bunların gizlendiği veya büyük firmalarca durdurulmaya çalışıldığı tamamen uydurmadır. Unutmamak gerekiyor ki gelecekte olabilecek şeyleri hayal etmenin bir sınırı yoktur; ancak o gelecekteki şeylerin bugün var olup da gizlendiği iddiası çok güçlü kanıtlar gerektiren, çoğunlukla içi boş bir iddiadır.
Kaynak: Evrim Ağacı
Son Güncelleme : 27 Mayıs 2019