ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu’nun (SEC) açıklamasına göre Musk’ın, 45 gün içinde firmasının yönetim kurulu başkanlığından istifa etmesi gerekiyor. Çılgın projeleriyle bilinen iş adamı gelecek 3 yıl boyunca yönetim kurulu başkanlığına aday olamayacak ancak Tesla'nın Üst Yöneticisi (CEO) görevini sürdürecek.
Musk davadaki suçlamaları kabul ya da inkar etmedi ancak kendisi ve firması adına 20’şer milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.
SEC, perşembe günü, Musk'ın, halka açık bir şirket olan Tesla’nın hisselerini geri toplamak ve borsadan çekmek için mali kaynak bulduğuna ilişkin açıklamasının "asılsız ve yanlış yönlendirici olduğu" suçlamasıyla dava açmıştı. Tesla, 18 Ağustos'ta kendilerine ABD Adalet Bakanlığı tarafından da soruşturma açıldığını açıklamıştı.
Musk, 13 Ağustos'ta Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Tesla'yı hisse başına 420 dolar teklifle New York borsasından çekme planını 2 Ağustos'ta şirketin yönetim kuruluyla paylaştığını bildirdi. Yönetici, Suudi Arabistan varlık fonunun kendisiyle 2017'nin başından beri Tesla'yı borsadan çekme konusunda görüştüğünü kaydetti. Ardından, Musk’ın 24 Ağustos'ta şirketin yönetim kurulu ve hissedarlarıyla yaptığı görüşmeler sonucu Tesla'nın borsadan çekilme kararının iptal edildiği duyuruldu.
Musk'ın ilk açıklamasından bugüne kadar Tesla'nın hisseleri %20 düştü, firmanın piyasa değeri de yaklaşık 12.2 milyar dolar azaldı.
Elon Musk, Tesla’nın yanı sıra ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin de yöneticisi konumunda bulunuyor. Yönetici geçtiğimiz günlerde bir radyo programı esnasında esrar içmesiyle de gündeme gelmişti. Haber Türkiye’de yerel gündemde de yankı bulmuş, bunun üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ABD ile Türkiye arasındaki ilişkinin durumuna da dikkat çekerek, Tesla’dan elektrikli otobüs alma planlarını iptal ettiklerini açıklamıştı.
Son Güncelleme : 30 Eylül 2018