Ototeknikveri 09 Mart 2018 01:57
Gelişmiş ülkelerde çevre dostu otomobillerin sübvansiyon ve diğer çeşitli yardımlarla desteklendiğini söyleyen Akın, bunun tam tersi bir politika izleyen AKP’nin yakında havadan da vergi alabileceğini söyledi. Akın ayrıca, “Sakın bizi Elon Musk kandırdı, bizi Tesla kandırdı demeyin” dedi. Milletvekilinin konuşmasından satır başları şu şekilde;
Sakın Bizi Elon Musk Kandırdı, Bizi Tesla Kandırdı Demeyin
Çocuklarımıza görevlerimizden bir tanesi de temiz bir gelecek sunmak. Bu da bizim görevimiz. Temiz bir geleceği hazırlamak için de teknolojinin bize verdiği bir sürü imkân var, bunlardan bir tanesi de elektrikli araçlar. Bu araçların dünyanın geleceğini şekillendirdiğini zaten artık bilmeyen yok. Bütün AR-GE, bütün çalışmalar bunun üzerine yapılıyor. Bunun yanında da gerek çevredeki bu karbon ayak izinin azaltılması gerekse artan tüketici ihtiyaçlarını karşılamada da elektrikli arabalar kritik bir rol üstleniyor. Yani elektrikli otomobiller, çevreyi kirletmemesi, konforu ve ekonomikliğiyle dizel, benzin, LPG gibi araçların yerini ileride alacak. Şimdi, yalnız şöyle bir durum var: Maşallah, Adalet ve Kalkınma Partisinin öngörüsü pek iyi olmayan Hükûmetinin sayesinde, herkes tarafından kandırılan bir Hükûmetin sayesinde elektrikli araçların yaygınlaşacağını düşündüğünden farklı bir yola gidiyor yani bir şark kurnazlığı peşinde. Ne yapıyor? Buna artı bir vergi getiriyor. Buradan uyarıyoruz; bakın, ileride bunlar geldiği zaman sakın şunu demeyin: "Bizi Elon Musk kandırdı veya bizi Tesla kandırdı." Çünkü dünya bu yöne doğru gidiyor.
Vatandaşa “Alırım Anahtarını” Diyorsunuz
Şimdi, burada bir örnek vermek istiyorum. Daha önce görmüştüm, aklıma geldi. Tam da Adalet ve Kalkınma Partisinin bu konudaki politikasını yansıtıyor. Bu aracın adı "GİTT". Hem "Git." diyor hem de sizlere sesleniyor hem de şunu diyor reklamda, hatırlarsanız: "Alırım anahtarını." Siz ne yaptınız? Zaten anahtar bırakmadınız. Şimdi de bu anahtarı alıp millete diyorsunuz ki: "Kardeşim, ben senin bütün anahtarlarını alacağım. Zaten anahtar bırakmadım, memleket zaten çok zor durumda. Şimdi de gel, bununla uğraş.” Bakın, elektrikli otomobiller için yapılan teşviklerin artırılması gerekiyor değerli arkadaşlar. Alınmak yerine, tam tersine artırılması gerekiyor. Şimdi yani nasıl oluyor bu iş biliyor musunuz? Herkes gidiyor Mersin'e, siz gidiyorsunuz tersine. Allah korusun, Mersin'den de uzak durun çünkü Mersin'de de yapmak istedikleriniz ortada.
Dünya Elektrikli Arabalara Destek Oluyor
Şimdi, bakın, dünyadaki örneklerine bakın. Almanya'daki, oradaki dünyanın en büyük ithalatçısı ve ihracatçısı otomobil devleri ne yapıyor? 5 bin euro süspansiyon sağlıyor elektrikli otomobilde. Peki, Almanya bunu neden yapıyor? Fosil kaynaklara bağımlılığını azaltmak için yapıyor. Peki, doğal kaynaklara sahip olan Norveç nasıl bir siyaset izliyor? Norveç Hükûmeti de elektrikli araçlardan hem katma değer vergisi hem de taşıtlar vergisi almıyor. Ayrıca bunları özendirmek için de farklı farklı girişimleri var. Mesela ne var? Ücretsiz elektrikli şarj, ücretsiz park yerleri, otobüs yollarını kullanma, otoyollardan ücret alınmama var. Şimdi, Hollanda Hükûmeti ne yapıyor? Bu araçlardan vergi almıyor. Fransa Hükûmeti ise ilk elektrikli arabayı aldığınız zaman size 6.500 euro teşvik veriyor. Japonya Hükûmeti ise motorlu taşıtlar vergisi almıyor. Aynı zamanda da 6.500 euroya yakın bir indirim sağlıyor.
Verginin Artması Cari Açığı Arttıracak
Cari açığımızın -her yerde söylüyoruz, sizler de izah ediyorsunuz- yüzde 68'lik kısmı enerji ithalatından kaynaklanıyor. Uygulanacak vergi artışı bu bağımlılığın artmasına neden olacak. Avrupa taşıma sektörünün paydaşlarından oluşan bir konsorsiyum var. Bu konsorsiyum bir açıklama yaptı, bu açıklamada dedi ki: "Elektrikli otomobiller bu ülkede gerekli. Elektrikli otomobiller Avrupa'da gerekli." Ama biz bunları sokmamak için, lobilere teslim olmak için, önlerine açmak yerine başka yerlere gidiyoruz. Ayrıca, Cambridge Üniversitesinin ekonometri bölümünün danışmanlarıyla yapılan bir raporda, 2030 yılında Avrupa Birliğinin petrol ithalatını 49 milyar euro kadar azaltmasına yol açacağı söyleniyor. Elektrikli taşımaya geçiş, 2050 yılına kadar araçların karbondioksit emisyonlarında yüzde 88'lik bir azalmaya yol açacak ve bu da 467 bin erken ölüm vakası sayısının azalmasını sağlayacak.
Teknolojiye Dur Diyorsunuz
Yani her yönden faydalı olan, tamamen teknolojik olan bir şeye "Dur." diyorsunuz. Bir taraftan milleti kandırmaya uğraşıyorsunuz bir taraftan da teknolojinin önünü kapatıyorsunuz. Bakın değerli arkadaşlarım, şu anda getirdiğiniz noktada, biz iyi ki havaya vergi vermiyoruz ama bir gün Adalet ve Kalkınma Partisi çıkar da "Biz artık havadan vergi alacağız." derse şaşırmayız.
Akın Elektrik Faturalarına Tepki Gösterdi
Bakın, millete elektrik faturası geliyor, 100 lira -zaten adam faturayı ödeyemiyor- 50 lirası elektrik bedeli, 50 lirası vergi, el insaf. Bir de utanmadan sıkılmadan diyorlar ki: "Dünyadaki en ucuz elektrik bizde." Kıyaslarken düzgün kıyaslayın. Nasıl kıyaslayacaksınız? Bunu aldığınız ücretlerle kıyaslayın.
Şimdi de sanayicilerimize dadandılar. Sanayicilere dünyanın en pahalı elektriğini ödetmek için uğraşıyorlar. Şimdi itiraz edecekler, diyecekler ki: "Elektrik bizde ucuz." Elektrik bizde ucuz değil. 2017'den bu yana yüzde 27 zam yapıyorsunuz ve yüzde 27 zammı da sanayicilere ödeteceksiniz.
Bakın, eğer bu ülkenin ekonomisini güçlendirmek istiyorsanız gelin bize danışın. Biz size bunları anlatalım, bu ülkede ekonomi nasıl düzelir, enerji politikaları nasıl yapılır öğretelim.
Son Güncelleme : 09 Mart 2018