Ototeknikveri 11 Ocak 2018 12:33
2030 yılına kadar ürün gamının tamamını bağlanabilirlik teknolojileriyle donatmayı amaçlayan KIA, 2025 yılına kadar hibrit, elektrikli ve yakıt hücreli olmak üzere 16 elektrikli model sunmayı hedefliyor. 2020 yılında yeni yakıt hücreli modelini tanıtacak olan KIA’nın Niro EV Concept otomobili, 383 km elektrikli menzil sunuyor. 2021 yılına kadar 4. seviye otonom araçlarını satışa sunacak olan KIA, 2017 yılında Kore’de tanıttığı WiBLE adındaki araç paylaşım sistemini, 2018 yılında Avrupa’da uygulamaya koyacak.
KIA, 9 – 12 Ocak 2018 tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlenen ve gelecek nesil yeniliklerinin sergilendiği CES’te (Tüketici Elektroniği Fuarı) ACE adını verdiği vizyonunu; Otonom sürüş (Autonomous), Bağlanabilirlik (Connected) ve Eko/Elektrik (Eco/Electric) olmak üzere üç temel stratejik kavrama dayandırıyor. KIA, Otonom sürüş stratejisi kapsamında 2021 yılına kadar 4. seviye otonom sürüş teknolojisine sahip araçları satışa sunmaya hazırlanıyor. 2030 yılına kadar tüm ürün gamını bağlanabilirlik teknolojileriyle donatacak olan KIA; bu kapsamında 2025 yılına kadar tüm segmentleri bu teknolojiyle uyumlu hale getireceğini açıkladı.
KIA Eko/Elektrik stratejisi kapsamında hibrit, elektrikli ve yakıt hücreli olmak üzere 16 elektrikli modeli satışa sunmayı hedefliyor. KIA tüm bu teknoloji yatırımlarının yanı sıra; 2017 yılında Kore’de tanıttığı WiBLE araç paylaşım sistemini 2018 yılında Avrupa ile başlayarak farklı bölgelerde de devreye alacak.
Otonom sürüş ve bağlanabilirlik 2018 CES’e damgasını vuruyor…
KIA 2018 CES’te interaktif sunumlarla, güncel ve gelecekteki teknolojilerini tanıtarak, otonom sürüşe giden yolda otomobillerin bağlanabilirlik noktasında nasıl optimize edilebileceğini açıklıyor. Sanal gerçeklik simülatörleri ile gelişmiş otonom sürüş teknolojilerini tanıtan KIA ayrıca, V2X ile otomobillerin trafikteki diğer araçlarla nasıl iletişim kurabileceğini de deneyimleme fırsatı sunuyor. 2019 yılı itibariyle otonom sürüş teknolojilerine yönelik kapsamlı bir test filosu başlatmayı planlayan KIA, 2021 yılı itibariyle pilot bölgelerde başlamak üzere 4. seviye otonom sürüş özelliğine sahip araçları ticarileştirmeyi hedefliyor.
2025 yılına kadar 16 elektrikli araç…
Çevre dostu araç çözümlerine yatırım yapmaya devam eden KIA, 2020 yılında satışa sunmayı planladığı yakıt hücreli (FCEV) araç da dahil olmak üzere, 2025 yılına kadar 16 elektrikli aracı kullanıcılarla buluşturmayı hedefliyor. KIA, söz konusu stratejinin bir aşaması olarak 2018 CES’te Niro EV Concept’i sergiliyor. Modern SUV tasarımıyla yüksek verimlilik seviyesine sahip gelişmiş bataryalı ve elektromotorlu teknik yapıyı mükemmel bir şekilde harmanlayan Niro EV Concept, markanın elektrikli araç yolculuğunun bir sonraki adımını temsil ediyor.
Kore’deki tasarım stüdyolarında geliştirilen tam elektrikli kompakt SUV Niro EV Concept, aerodinamik verimliliği yüksek gövdesiyle dikkat çekiyor. Bu yüksek gövde yapısı aracın altındaki ve yüzeyindeki hava akışını optimize ederken, KIA’nın imzası geleneksel ön ızgara motoru soğutma işlevini yerine getirmek zorunda olmadığından, yerini zarif ve estetik bir ön panele bırakıyor. Modern görünümlü ön paneli, ince ve dinamik tasarımlı far birimleri çevreliyor. Güncel KIA Niro’dan izler taşıyan profil, yüksek omuz çizgisi ve geniş C sütunu ile modern bir crossover görünümü sergiliyor.
Niro EV Concept’te, KIA’nın yakın gelecekteki elektrikli araçlarında da yerini alacak yeni nesil elektromotorlu teknik yapı kullanılıyor. 64 kWh kapasiteli lityum-iyon bataryalarla beslenen elektromotor 150 kW güç üretirken, 383 km sıfır emisyonlu elektrikli menzil sunuyor. Yeni nesil gelişmiş elektrikli teknik yapı Niro EV Concept, Aktif Yaya Uyarı Sistemi (Active Pedestrian Warning System-ARWS) de dahil olmak üzere, yenilikçi güvenlik teknolojileri ile dikkat çekiyor. Ön kamera, nesne algılama sistemi ve ön hoparlörleri bir arada kullanan sistem; yoldan karşıya geçen bir yaya veya bisikletli algılaması halinde ön hoparlörleri devreye sokarak, yaya veya bisikletliyi yaklaşmakta olan araçla ilgili olarak uyarıyor.
Yeni araç içi teknolojiler…
KIA 2018 CES’te en yeni HMI teknolojiler, otonom sürüş teknolojileri ve dünyanın ilk araç içi 5G bağlantı teknolojisini sergiliyor. Tüm bu teknolojiler KIA’nın gelecekteki araçlarına uyarlanabilecek yenilikleri gözler önüne seriyor. KIA “Otonom Sürüş ve Ötesi” vizyonu çerçevesindeki yenilikleri, ziyaretçilerine standındaki farklı interaktif kokpitler üzerinden deneyimletiyor.
Söz konusu kokpitlerden ilki, ziyaretçiler ile araç arasında gelişmiş bir etkileşim kurma imkanı tanıyan Niro EV Concept'in yenilikçi HMI (İnsan Makine Arayüzü)’ı deneyimleme fırsatı tanıyor. Bu yenilikçi arayüz, bilgi ve eğlence sistemiyle iklimlendirme sistemini direksiyon üzerinde bulunan özel bir yüzey üzerinden kumanda etme imkanı sunuyor. Sürücü bu alan üzerinde sürükleme ve tıklama yöntemiyle tüm fonksiyonları ellerini direksiyondan ayırmadan gerçekleştirebiliyor. Tüm fonksiyonlar ve uygulanan adımlar merkezi bilgi ekranı üzerinden sürücüye gösteriliyor. Geleneksel sistemlerle kıyaslandığında sürücü ile otomobil arasında daha dijital bir etkileşim tesis etme imkanı sunan HMI, sürücünün aracıyla bütünleşmesine imkan tanıyor. Sistemde kullanılan yüz ve ses tanıma teknolojisi Amazon Web Services (AWS) ile birlikte geliştirilirken, sistem Amazon Recognition ve Amazon Polly teknolojileri tarafından tamamlanıyor.
İkinci kokpit, Las Vegas ile Seul arasında gerçek zamanlı bir bağlantı kuran dünyanın ilk araç içi 5G bağlantısını sergileyerek; Niro EV Concept’teki ön ve arka koltuk yolcularına yönelik, bağımsız sesli komut teknolojisini deneyimletme imkanı sunuyor. Sistem, araç içerisindeki her bir yolcunun diğer yolcuyu rahatsız etmeden kendi müziğini dinleme imkanı sağlıyor.
KIA, son olarak sanal gerçeklik teknolojisi üzerinden otonom sürüş destek sistemlerini de tanıtıyor. Ziyaretçiler sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak, bir dizi otonom sürüş destek sistemini deneyimleyebiliyor.
Son Güncelleme : 11 Ocak 2018