Ototeknikveri 25 Eylül 2017 12:48
Otomobil üreticileri karbon emisyonunu azaltma hedefleri ve yakıt tasarruflu dizel satışlarındaki düşüşlerin arasında kaldı. Bunun yansıması olarak Frankfurt otomobil fuarında daha çok gelecek nesil elektrikli otomobilleri gördük. Bunun yanı sıra, Valeo ve Delphi gibi tedarikçiler, elektrikli otomobiller kadar uzun süre beklemeyeceğimiz, yollarda hemen karşılaşabileceğimiz bir teknolojiyi tanıttılar; uygun fiyatlı 48 voltluk yarı hibritler. Mevcut benzinli modellere pahalı bir yeniden tasarım yapmadan elektrik desteği katan bu "yarı" hibritler artık Volkswagen, PSA, Mercedes-Benz ve Volvo gibi markalar arasında sessiz sedasız yaygınlaşmaya başladı.
Yöneticiler ve analistler, dizelin düşüşünün, sonunda sektörü topluca elektrikli teknolojilere geçecek bir aşamaya getirdiğini söylüyor. Dizeldeki Nox emisyonu sorunları Volkswagen'in testlerde hile skandalıyla daha da kötüleşti, ancak daha sonra benzine yöneliş bu sefer de karbon dioksit (CO2) emisyonlarını artırdı ve Avrupa Birliği'nin emisyon hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdı.
Volvo yöneticilerinden Karin Thorn, "Benzinli motorlarla birlikte 48 voltun dizel için bir alternatif olduğu görüşündeyiz. Dizele talep azalıyorsa, başka bir şeyin bunun yerini alması gerekiyor." diyor.
Dizeldeki düşüş devam ediyor ve bunun ikinci el araç piyasasına da yansıması düşüşün daha da hızlanacağı anlamına gelebilir.
Volvo'nun 2019 yılına kadar tüm ürünlerini "elektriklendirme" konusunda dikkat çekici bir vaadi var. Başlangıçta cesur bir adım olarak karşımıza çıkan bu vaat şimdi sektör çapında bir gerçekliğe dönüşeceğe benziyor.
Peugeot daha önce yarı hibritlere ihtiyacı olmadığını belirtirken şimdi dizelin beklenenden daha hızlı düşmesi sonucunda 48V hibrit teknolojisini kullanacağını söyleyen markalar kervanına katıldı.
Otomobil üreticileri, geleneksel otomobillerdeki 12 volt standartını dört katına çıkartarak ve yanmalı motora ekstra güç besleyecek daha gelişmiş bir marş motoru kullanarak, aracın mimarisini ve üretim araçlarını yeniden tasarlamadan benzinli otomobilleri yarı hibrite dönüştürebiliyor.
Teknolojiyi etkinleştirmek
Motor, dikkat çekici bir tork artırımı sağlıyor ve bir pili şarj etmek için fren enerjisini yeniden kullanabiliyor. Sistem, elektrikli otomobillerden veya tipik olarak 100-300 voltta çalışan Toyota'nın Prius gibi "tam" hibritlerinden daha küçük ve daha ucuz. Toplam üretim maliyeti, eşdeğer bir dizelin altında, 500 - 1000 euro (600 - 1200 dolar) aralığında.
Evercore ISI analisti Arndt Ellinghorst 48 volt yarı hibritler için "Yarı hibrit dizelin yerini almaya en uygun teknoloji. Bu başarılı sistem daha ucuz ve giderek yaygınlaşacak." diyor.
2020 yılında 48V otomobillerin Avrupa'da tam hibritlerin ve tak-çalıştır hibritlerin satışlarını geride bırakması bekleniyor. 2025 yılında piyasanın %55'i 48V yarı hibrit otomobillerden oluşabilir.
Teknoloji, Frankfurt etkinliğinde Mercedes S sınıfı gibi lüks otomobillerde ortaya çıktı ve başta Avrupa ve Çin olmak üzere kitlesel pazarlarda yaygınlaşıyor.
Volkswagen'in bir sonraki Golf nesli, 2019'da 48V elektrikli sistemle gelecek ve diğer modeller de bunu takip edecek. Volkswagen geliştirme yönetcisi Frank Welsch konuyla ilgili, "Bu teknoloji çok fazla potansiyele sahip ve kitleler için hibritleri daha uygun fiyatlı hale getirecek" diyor.
Renault, Scenic ve Megane otomobilleri için Continental tarafından sağlanan bir sistemle, 48V hibritleri erkenden benimsedi. Nissan ve Hyundai, yakın zaman içinde 48V hibrit ürünler çıkartacak markalar arasında yer alıyor.
2021'de AB emisyon hedefi, şu anki 130 gramdan km başına 95 gram CO2'ye düşecek, ayrıca laboratuar testlerinin yerini gerçek dünya sürüş testlerinin alacak olması da işleri zorlaştıracak.
Dizel krizi
Teşviklere rağmen ne pil teknolojisi ne de şarj altyapısı belirlenen CO2 emisyon hedeflerine elektrikli otomobillerle ulaşabilmek için henüz yeterli değil.
Sorun, benzinli alternatiflerinden % 15-20 daha az CO2 yayan dizellerin azalmasıyla daha da artıyor. Neyse ki, 48V hibritler aynı CO2 azaltımını sağlıyor.
Sistemin basitliği, otomobil üreticilerinin filo emisyonlarını kısa sürede düşürmesine olanak tanıyor, bu da, satılan araç başına sınırın üzerindeki her bir gram CO2 için 95 euro ceza ödeme durumunu ortadan kaldırabilir.
Citi analistleri, tedarikçiler arasında yarı hibrit siparişlerinde yüzde 40'lık payıyla Valeo'nun önde olduğunu belirtiyor. Continental ve Delphi de iyi konumdalar. Schaeffler Teknoloji Yöneticisi Peter Gutzmer, 48 voltluk hibritlerin dizelin yerini alarak Avrupa pazarına hakim olma potansiyelinin bulunduğuna inanıyor.
Paris merkezli Valeo, bazı otomobil üreticilerinin PSA’dan daha belirgin U dönüşleri gerçekleştirmesini ve bazı modellere güncelleme bile yapmadan 48V sistemler eklemesini bekliyor. İnovasyon yöneticisi Guillaume Devauchelle bu firmaların isimlerini vermeyi reddetti. Devauchelle “Bu çözümler piyasa standartları haline gelecek.” dedi ve dizellerde Nox emisyonları ile ilgili kısıtlamaların maliyeti daha da artırarak dizelin düşüşünü hızlandıracağını belirtti. 48V hibritler ise elektrikli motor desteği sayesinde daha verimli çalışma sunacak.
Valeo Magna’nın Getrag şanzımanlarını ve GKN diferansiyelleri elektriklendirdi. Delphi’nin mühendislik yöneticisi Mary Gustanski otomobil üreticilerinin filo emisyonlarını düşürmek için yanmalı motorlardan daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu anladıklarını belirtiyor. Delphi, 48V hibritleri silindir deaktivasyon sistemi ile birleştirerek ekstra tasarruf sunuyor. Sistem bir Avrupalı ve bir Çinli otomobil üreticisi ile birlikte geliştirilmeye devam ediyor. Yeni gelecek 48V otomobiller, Prius gibi daha pahalı fiyatlara satılan hibrit modelleri satış rakamları bakımından geride bırakabilir. Toyota ise 25 yılı aşkın hibrit deneyimi sayesinde kendinden emin ve şimdilik 48V gibi geçici çözümlere ihtiyacı olmadığını, daha uzun vadeli potansiyele sahip teknolojilerde elinin güçlü olduğunu belirtiyor.
Son Güncelleme : 26 Eylül 2017